A növényvédelmi előrejelző rendszer 2011. április 26-tól üzemel. A projekt során a csornai, valamint a kapuvári kistérségek területén, mindösszesen 7 helyszínen:

  • Bősárkány, 
  • Kapuvár, 
  • Csorna, 
  • Földsziget, 
  • Szany, 
  • Szil, 
  • Bogyoszló 

területén kerültek telepítésre növényvédelmi mérőállomások. A mérőállomások által gyűjtött adatok elemzése útján a mezőgazdasági termelést veszélyeztető környezeti hatások, kórokozók megjelenése előre jelezhetővé, kiszámíthatóvá válnak. 

Növényvédelmi előrejelzéshez a következő paraméterek ismerete adhat segítséget: hőmérséklet, páratartalom, csapadék mennyiség, levélborítottság, napfénytartam és teljesítmény, talajnedvesség és talajhőmérséklet, szélsebesség. A telepítésre került mérőállomások mindezen adatokat mérik, továbbítják a központi szerverre, ahol azokból elkészülnek az előrejelzések, melyeket a regisztrált felhasználók az interneten keresztül elérhetnek a met.boreas.hu/virvide honlapon.

A meteorológiai állomásokat egy központi mérésadatgyűjtő számítógép és GPRS hálózat foglalja rendszerbe. A mérőállomások és a központi számítógép GSM adapterrel vannak felszerelve. Az áramellátást napelem és háttér-akkumulátor biztosítja. A mérőállomás a beállított időpontokban elküldi a számítógépnek a mért adatokat, illetve az állomás állapotára vonatkozó információt. A számítógép ezeket az adatokat gyűjti, tárolja, figyeli az állomások rendelkezésre állását, grafikonokat, táblázatokat készít megadott szempontok szerint, bizonyos beállított értékek alapján riaszt és sok egyéb funkciót is ellát. Az adatokat képes szövegesen tárolni, pl. Excel táblázatban való további feldolgozásra, de adatbázis-formátumban is el tudja azokat menteni.

A telepítésre került rendszer használatával lehetőség nyílik a mezőgazdasági tevékenységgel együtt járó környezetterhelés csökkentésére, minimalizálására, ezáltal a térségben előállított élelmiszerek bizonyíthatóan egészségesebbek, kevesebb vegyi anyagot tartalmaznak, mint a növényvédelmi előrejelző rendszer alkalmazása nélküli mezőgazdasági termelésből származó versenytársaik, így versenyképesebb termékként kerülnek ki a piacra, potenciálisan nagyobb haszonnal kecsegtet árusításuk versenytársaiknál. 

A rendszer jelenleg 20 különböző zöldség, gyümölcs és gabonaféle esetében ad növényvédelmi előrejelzést. Előnye, hogy a gazdálkodó a növényvédelmet már akkor megkezdheti, amikor szabad szemmel még nem láthatók a kártevők, illetve a fertőzések tünetei.

Csatlakozás a növényvédelmi előrejelző rendszerhez